Lifestyle

Osnovni savjeti za samoobranu koje bi svaka žena trebala znati (VIDEO)

Samoobrana nije o kucanju dnevnih svjetala iz nekoga tko vas živcira na putu do posla ili o životu u strahu ili iščekivanju napada. Radi se o preuzimanju kontrole nad vlastitom sigurnošću jer, nažalost, još ne živimo u utopiji.

Instruktorica brazilskog Brooklyn Jiu Jitsua Nova Parrish objasnila mi je: “Postoji vrsta samopouzdanja koja proizlazi iz spoznaje da se možemo zaštititi koja je nepokolebljiva. Ne dolazi od načina na koji izgledamo ili koliko lajkova dobijemo na društvenim mrežama. Gledamo na sebe drugačije kada znamo da se možemo brinuti za sebe i to nam nitko ne može oduzeti. Temelji se na nečem unutarnjem, a ne vanjskom.”

Parrish uzima žensku samoobranu i ozbiljno i osobno, nudeći stručne savjete i demonstracije o tome kako se zaštititi i pobjeći iz opasne situacije. Slušajte!

Slušajte svoje crijevo i koristite zdrav razum
Slušajte svoj osjećajJe li jedan od najvažnijih aspekata samoobrane koji može odvratiti napad, rekao mi je Parrish, jednostavno je biti svjestan svoje okoline. Ostvarite kontakt očima s drugima. Obratite pozornost na ono što se događa oko vas. A ako imate čudan osjećaj u crijevima ili ako dlake na stražnjem dijelu vrata ustanu? Onda stvarno obrati pažnju na svoju intuiciju.

“Onaj osjećaj koji dobijete kada vas netko promatra, prati, ili se općenito osjećate nesigurno – poslušajte ga! Tu je s razlogom”, kazao je Parrish. “Budite svjesni onoga što je oko vas u svakom trenutku. Žena je najranjivija kada je sama, ne obraća pažnju, sa slušalicama i gleda u telefon.” Dodala je: “Biti alkoholiziran nikada ne pomaže.”

Redovito radite kardio
Razlog za to je jednostavan: što ste više u formi, veća je vjerojatnost da ćete izbjeći lošu situaciju ako morate pobjeći.

Parrish je istaknuo: “Ako želite biti u mogućnosti pobjeći u slučaju napada, morate biti u mogućnosti zapravo pobjeći. Ako se prerano navijate, napadač će vas možda moći sustići. Ne želiš to!”

Nemoj biti materijalist u hitnim slučajevima.
Ako te netko pokuša opljačkati, velike su šanse da želi tvoju torbicu, novčanik i gotovinu. Najbolje ti je da se sigurno izađeš iz situacije? Policijski službenici preporučuju da bacite sve što traže – bilo da se radi o vašoj torbi, novčaniku, novcu, satu, telefonu, bilo čemu – daleko od vas što jače možete, a zatim trčite u drugom smjeru.

Još jedna napojnica? Nosite svoj novac, kreditne kartice i dragocjenosti blizu svoje osobe i nosite novčanik mamace u torbi. Možete baciti novac, a zatim napraviti siguran, brz izlaz bez da vam netko ukrade identitet – ali ako perp pokazuje agresiju i nastavlja ići za vašom torbom, samo bacite cijelu stvar. Tvoj život je vredniji čak i od Birkin torbe.

Što učiniti ako vas napadač gura dok stojite

Ako vas čudak pokuša gurnuti u automobil, mračnu uličicu ili uza zid – možete se zaštititi. Vozite svoju težinu naprijed na prednjoj nozi, koristeći stražnju nogu kao “vrata”, rekao mi je Parrish i demonstrira u gore navedenom videu. Nagnite se u onoga tko vas gura: to će vam dati smidgen više vremena za vikanje u pomoć, a vi ste više vjerojatno da će ostati uspravno, čak i ako morate miješati natrag malo.

Što učiniti ako vas napadač obori na pod

Ako vas gurnu i padnu s nekoga ispred sebe, vjerojatno ćete sletjeti u sjedeći položaj. Parrish je rekao da se trebamo oduprijeti porivu da odmah ustanemo, jer su šanse da ćete ustati i usmjeriti se naprijed, što smanjuje prostor između vas i vašeg napadača.

Umjesto toga, kao što Parrish pokazuje u gore navedenom videu, ostanite sjediti i držite jedno koljeno gore i jednu ruku iza sebe. Vaša suprotna ruka je slobodna zaštititi glavu ako se napadač približi, a vi ćete i dalje biti dovoljno pokretni da se vrtite i držite napadača na vidiku ako se pokuša pomaknuti iza vas ili u stranu. Odamo podignite i rotirajte bokove i pomaknite se unatrag kako biste stvorili udaljenost i odmaknuli se od bilo kojeg kretena koji vam je preblizu.

Što učiniti ako vas napadač drži

Ovo je stvarno loša situacija, ali nije neizbježna. Ako je napadač na vama i pokušava vas ugušiti, možete izaći, ali Parrish mi je istaknuo da imate samo sekunde da to učinite prije nego što počnete gubiti svijest – pa ako se ne sjećate ništa drugo iz ove priče, obratite pozornost na ovo!

Ako te ljigavac pokušava ugušiti, uzmi ruku, gurni je ispod svog i kontroliraj njegov suprotni bočni zglob. Drugom rukom zgrabite njegov lakat na istoj strani i povucite ga prema vama. Ovo izgleda kao da bi bilo kontraintuitivno, ali će zapravo ublažiti pritisak koji stavlja na tvoj vrat, kao i zarobiti ga na mjestu.

Pokušajte kontrolirati i njegovo stopalo svojim zaključavanjem nogu oko njega, što će ga spriječiti da se udalji. Konačno, podignite svoje tijelo gore i više za bokove sa što više snage kao što možete skakati, ciljajući kao visok kao možete prema 11:00 ili 1:00. Preokrenut ćeš ga i završiti na vrhu. Onda se odmah odmakni i ode odamo! Možete dobiti bliži pogled na ovaj izolirani dio pokreta ovdje.

Potražite pomoć – i vrištite
Nakon bilo kakvog gore navedenog incidenta, morate dobiti pomoć – ako ne za sebe, za žene nakon vas koje mogu riskirati dolazak u kontakt s ovakvim čudovištem na ulici. Ako nemate vremena ili mogućnosti sami nazvati 911, morate privući pozornost od nekoga tko može. Stručni savjet: Ako želite “pomoć”, nikada zapravo ne vičite riječ “pomoć”. Umjesto toga, viči “vatra”.

“Kada vičete ‘upomoć’, ljudi nisu sigurni je li riječ o obiteljskoj svađi ili ne i često se ne žele miješati”, objasnio je Parrish. “‘Vatra” će, s druge strane, navući ljude da trče prema vama i to često može otjerati napadača. Zapamtite, [napadači] traže laku metu, a ne borbu ili pažnju.”

Postoje čak i istraživanja o tome zašto to radi. Melissa Burkely, doktorica znanosti, napisala je za Psychology Today: “To je zato što se riječ ‘pomoć’ koristi u mnogim situacijama koje nisu opasne po život pa kada je čujemo, to ne ukazuje automatski da postoji hitan slučaj. S druge strane, riječ ‘vatra’ vrištimo samo kada je izbio stvarni požar, a u nekim slučajevima protuzakonito je vikati tu riječ kada nema stvarnog požara (npr. u prepunom kazalištu). Dakle, vičući ‘vatra’, odmah osvijestite sve oko sebe da su u hitnoj situaciji.”

Budite na oprezu i budite spremni
Nadam se da nikada nećete morati koristiti bilo koji od ovih pokreta samoobrane, ali da biste bili sigurni uvijek biste trebali ostati oprezni i biti spremni. Kao što je Parrish napomenuo, najranjiviji ste kada niste svjesni svoje okoline, stoga izvadite slušalice, pogledajte s telefona i znajte gdje se nalazite. Pokazujući da ste oprezni, svjesni i spremni na sve, manje ste “laka meta” za bi-biti napadači na prvom mjestu.

Back to top button